Wypoczynek w Kołobrzegu

w atrakcyjnej cenie

Yerba Mate

Ciekawą alternatywą dla kawy w letnie upalne dni jest coraz popularniejszy w Polsce napar z  ostrokrzewu paragwajskiego znany jako Yerba Mate. Można ją pić na wiele sposobów i jest o wiele zdrowsza a także bogatsza w kofeinę niż wspomniany wcześniej napój. Ciekawym rozwiązaniem jest Tere-re czyli napar przygotowywany na zimno z dodatkiem soku i lodu.

Samo przygotowywanie napoju jest znane od bardzo dawna w Południowo- Amerykańskich stronach a sama nazwa Yerba Mate została najprawdopodobniej wymyśloną przez Jezuitów. Łacińskie słowo Herba oznaczające ziele i mati co w języku Keczua oznacza tykwę, w której przygotowuje się napój. Przybysze odkryli ze rzucie pewnego gatunku liści rośliny(Ostrokrzewu paragwajskiego) przez miejscowych likwidowało zmęczenie, łagodziło uczucie głodu oraz rozjaśniało umysł.

Badania sfinansowane przez argentyński Narodowy Instytut Yerba Mate (INYM) dowodzą, że napar z yerba mate jest ważnym źródłem polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty), podobne wyniki przyniosły też polskie badania.

Wykazano, iż yerba mate ma działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu krążenia. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości i chroni DNA przed oksydacją.

Yerba mate zawiera wiele witamin i minerałów (A, B1, B2, C, E, H; magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem). Przede wszystkim jednak jest bogata w alkaloidy: teobrominę, teofilinę i kofeinę (tutaj zwaną mateiną). Te substancje budują energetyczne właściwości naparu. Jej moc ujawnia się stopniowo podczas picia i pozwala nie tylko zwiększyć koncentrację ale też oczyścić ciało.