Wypoczynek w Kołobrzegu

w atrakcyjnej cenie

Jod

Kwestią dobrego wypoczynku jest wypoczynek sam w sobie. Pęd życia, wszechobecne bodźce stresujące w dużych miastach i zanieczyszczenia powodują ze jakość naszego wypoczynku po pracy nie jest taka jaka być powinna a przyzwyczajenia do „pracy po pracy” powodują ze następnego dnia efektywność spada. Nasze ciało jest w pewnym stopniu maszyną co świetnie tłumaczy biomechanika, dlatego wartościowa przerwa to coś dla nas. Czerwiec jest miesiącem w którym zaczynamy myśleć o urlopie. Odetchnij. Nad morzem uświadczysz nie tylko świeżego powietrza ale i tez relaksu jaki daje sam widok jego bezkresu oraz spokojny szum fal. Nie można zapominać tez o jodzie, którego w Europie najwięcej jest w powietrzu wybrzeża Morza Bałtyckiego. Jego bogate pokłady są w wodzie morskiej a istotnym źródłem są ryby i owoce morza, w powietrzu natomiast największa jego zawartość jest w pasie 300m od linii brzegowej. Nie raz każdy z nas słyszał że największe stężenie tego pierwiastka w powietrzu jest podczas dni wietrznych i sztormowych, a więc jesienią, zimą i wiosną. To dlatego po powrocie znad morza wracamy wypoczęci, zwiększa się nasza koncentracja i witalność. Jod pomocny jest też w procesie odchudzania, poprawia przemianę materii i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Co ciekawe przez wzgląd na coraz mniejsze spożycie soli w niektórych krajach Europejskich dodaje się go do wody albo oleju. W chinach do herbaty a w Gwatemali, cukru. A wszystko właściwie po to aby zapobiec jego niedoborom w organizmie i poważnym tego konsekwencjom. 

Zalecana dzienna dawka jodu dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia – 40 mikrogramów dziennie, dla niemowląt od 7.-12. miesiąca życia – 50 mikrogramów, dla dzieci od 1.-3. roku życia – 70 mikrogramów, 4.-6. r. ż. – 90 mikrogramów, 7.-9. r. ż. – 120 mikrogramów, 10.-15. r. ż. – 150 mikrogramów, 16.-18. r. ż. – 160 mikrogramów, tyle samo co dorośli. Zwiększone zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży (200-300 mikrogramów) i karmiące (200-250 mikrogramów), co sprawia, że są one najbardziej narażone na niedobory jodu w organizmie.